Yaşam

Instagram ve TikTok’ta sürekli çıkan “Makeba” Şarkısının Hüzünlü Hikayesi

Makeba’nın yaratıcısı Jain, bu şarkıyı yazarken ve icra ederken farklı duygu ve fikirlerin peşinden koşuyordu. ” Bir şarkının nesi var?”dediğinizi duymak üzereyiz.

Daha fazla uzatmadan, çıktığı günden beri çok ses getiren Makeba’nın hikayesine.görelim.

“Makeba” adlı bu ünlü müzik, 2016 yılında Fransız müzisyen Jain tarafından piyasaya sürüldü.

Şarkının adı ve hikayesine konu olan Miriam Makema, “Mamma Africa” ​​​​ve “Afrika Ana” olarak bilinir Çok ünlü bir Güney Afrikalı müzisyen. Güney Afrika’da bir kasabada dünyaya gelen Makeba’nın hayatı oldukça inişli çıkışlıdır.

Makeba’nın annesi o sırada yasadışı olarak bira yapıyordu ve bu nedenle tutuklandı. O dönemde şu an 18 günlük olan Makeba, annesiyle birlikte cezaevine girdi ve 6 ayını orada geçirmek zorunda kaldı. Yoksulluk nedeniyle çok zor günler geçiren Makeba6 yaşındayken büyükannesinin yanına taşındı.

İlkokulda müzik söylemeye başlayan ve sesini çok küçük yaşlarda keşfeden Makeba, bir süre sonra kilisede müzik söylemeye başlamış ve her zaman takdir görmüştür. Şarkı söylemeyi asla bırakmayan tutkulu müzisyen, 17 yaşında bir Afrika caz grubuna katıldı ve grubun solisti oldu.

Bir süre sonra Amerika’ya taşınan Makeba’yı bambaşka bir hayat bekliyordu.

O sırada Güney Afrika’da Sharpe Will trajedisi yaşandı ve Makeba’nın uzun yıllar ikon olarak anılan annesi ve diğer aile üyeleri öldürüldü. Müzisyen bu nedenle Güney Afrika’ya dönmek istedi ancak Kısa süre sonra pasaportunun hükümet tarafından iptal edildiğini öğrendi. 

Bunun nedeni ise Makeba’nın Güney Afrika’daki işidir. siyah ve beyazları birbirinden ayıran Apertheid rejimine karşı çıkan bir belgesel filmde başrolde. ve Mandela’yı desteklemek için. Kısacası Makeba “tehlikeli” ilan edildi.

Aynı zamanda bu haber de Makeba tarafından yayınlandı. 30 yıllık sürgününün başlangıcıydı.Kendisine yapılanların büyük bir haksızlık olduğunu düşünen ünlü müzisyen, dünyanın dört bir yanından siyahi kökenli insanları bir araya toplamaya başladı.

Müziği Afrika’da bile yasaklanmış olsa da o asla yılmadı ve onurlu çabalarını sürdürdü.

Birleşmiş Milletler’de konuşmalar yapan ünlü sanatçı, Güney Afrika hükümetinin vatandaşlık haklarını reddetmesine karşı kanıtlar sundu.Nihayetinde 30 yıllık çabası sonuncusuydu ve Makeba Güney Afrika’ya dönebildi.

Ancak Makeba sadece ülkesine dönmedi; Yaşadığı haksızlığı müziğiyle insanlara anlatmaya ve farkındalık yaratmaya çalıştı. Ayrıca ünlü sanatçı Harry Belafonte ve Miriam Makeba ile Bir Akşamalbümü ile, Grammy ödülü alan ilk siyah Afrikalı sanatçı oldu. 

2008 yılında mafyaya kasten olduğu düşünülen yazar Makeba Roberto Saviano’yu desteklemek için konserde performans sergilerken kalp krizinden öldü.Sanatı ve onurlu emeğiyle birçok müzisyene ilham veren Makeba, müzisyen Jain için tam da böyle bir isimdi.

Jain’in yıllar önce yayınladığı ancak şu an bile popülaritesini koruyan bu müziğin klibinde Miriam Makeba’dan izler görmek mümkün.

Örneğin müziğin girişindeki sokak adı levhası, Miriam Makeba adını taşıyor. Klipte her yaştan ve ırktan insanın barış ve uyum içinde dans ettiğini görmek mümkün. Ayrıca müziğin sözleri de çok etkileyici.

“Nefes almak ruhumun yanındaduymak istiyorum

dinlenmeden azabı hissetİstiyorum

Sen şarkı söylerkenGörmek istiyorum

Sen savaşırkenGörmek istiyorum

Çünkü sen sen insan haklarının gerçek güzelliğisin

Peki makyajniyetin ne

Kaynaklar:Hindistan Postaları, Britinnica, Wikipedia, Indian Express

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu