Ekonomi

Merkez Bankası Genel Başkan Yardımcısı’ndan ‘oksimoron’ açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon varsayımının yüzde 36, 2025 yıl sonu iddiasının yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmininin ise yüzde 9 olduğunu belirtti. önceki rapor.

İlk enflasyon raporunun sunumunun ardından Karahan, Başkan Yardımcıları Hatice Karahan ve Osman Cevdet Akçay ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantı sonunda konuşan TCMB Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, yüzde 36’lık enflasyon hedefinin neden değiştirilmediğini açıkladı.

“KIRIK BAĞLANTILARI KAYDEDİYORUZ”

“Yüzde 38-39 yapsalar daha anlamlı olur.”Benzer duyguları kendisinin de aldığını söyleyen Akçay, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda çalıştığımız sistemde yüklü ortalama fonlama maliyeti ile mevduat faizi arasındaki bağ kopmuş, siyasi faiz ile enflasyon arasındaki bağ kopmuş, faiz bağı kopmuş.

Yedi aydır kopan bağlantıları yeniden kuruyoruz. Bu bağlar yeniden kurulacak. Veriler birikecek. Alan bilgisini ve modelini kullanacaksınız. Oradan 36’dan 38’e çıkmanız gerekecek, çok zor. Modellik bilen arkadaşlar beni çok iyi anlayacaktır ama bu çok zor, hatta imkansıza yakın.

AKÇAY’DAN OXYMORONDUR ÇIKIŞI

Dolayısıyla hedefi değiştirmek yerine bizi her zaman o hedefe yaklaştıracak önlemleri hayata geçirmek çok daha anlamlıdır. Aksi takdirde işinize var olmayan bir önem atfedersiniz. Bu normalleşme süreci aslında biriken verilerle bağların yeniden kurulmasıyla modellemede çalışan arkadaşlar için de uygun bir ortam sağlayacak. Henüz o noktada bile değiliz.

Bana göre bir merkez bankasının iddialı ama doğrulanmamış bir hedefle yüzde 36 hedefi belirlemesi bir tezattır. İddialı ancak ulaşılabilir bir hedef, enflasyon beklentilerinin düşürülmesi ve düzeltilmesi için basit ve kolay ulaşılabilir bir hedeften çok daha uygundur. Bu nedenle yaptığımız işin doğruluğuna kuvvetle inanıyoruz.

AYLIK ENFLASYON VURGUSU

Bu hedefin ulaşılamaz olduğunu gördüğümüzde temel kriterimiz; Yıllık enflasyon düşüyor ancak aylık enflasyonun ana eğilimi iyileşmeyi durdurdu. Bizim için alarm. Yıllığın aşağı inmesine değmez. Gözlemlediğimiz göstergede gerekli iyileşmeyi görmüyorsak bu bizim için alarmdır ve gerekli önlemleri alırız. “Nereye baktığımız yakından takip edilmeli.”

OKSİMORON NEDİR?

Fransızca kökenli olan oksimoron, zıt anlamlara sahip iki kelimenin bir arada kullanılması anlamına gelir. Aynı zamanda birbiriyle çelişen iki özellik veya durum için de kullanılır.

gevasajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu